Tessa (21) doet aan powerliften. Het doel: in één herhaling zoveel mogelijk kilo’s verplaatsen op drie onderdelen: squat, deadlift en benchpress. Binnenkort doet Tessa mee aan het Nederland Studenten Kampioenschap (NSK).
Powerliften, dat is toch een mannensport?
Dat is allang niet meer het geval. Waar 10 jaar geleden nog 1 op de 5 vrouw was bij powerlift wedstrijden, is dit nu nagenoeg gelijk. Ook bij het NSK, waar Tessa één van de deelnemers is, is de vrouwen competitie goed gevuld.
Ik merk zelf dat vrouwen die powerliften steeds normaler wordt, aldus Tessa. Natuurlijk krijg ik wel altijd vragen als ‘hoeveel til je dan’, ‘gebruik je ook anabolen’ of ‘word je dan niet veel te breed?' Ook denken ze vaak dat je alleen maar gezond eet maar ik kan je verzekeren, taart en ijs laat ik echt niet staan.
Hard trainen en voldoende rust
Tessa was 17 toen zij in aanraking kwam met powerliften. Tessa: ‘ik merkte dat het mij motiveerde om te trainen met een doel. Ik ben toen een half jaar een schema gaan volgen die gericht is op powerliften. Deze zijn overigens eenvoudig te vinden op het internet. Na dit half jaar heb ik deelgenomen aan een kleinschalige wedstrijd. Dit verliep niet heel goed. Ik miste de juiste techniek met bankdrukken en heb op dat onderdeel geen score neergezet. Maar ik ging door.
Op dit moment train ik 5 dagen per week. Eén of twee keer per week train ik samen met mijn coach, de rest doe ik zelf. Twee van mijn trainingen zijn met name gefocust op de drie oefeningen (bankdrukken, squaten en deadliften) en de andere trainingen varieer ik veel. Mijn zwakte op dit moment is mijn rugspanning, dus daar ligt voor mij nu veelal de focus. In totaliteit ben ik vaak 1,5 tot 2 uur bezig met mijn workout. Ik heb wel eens overwogen om te stoppen omdat het veel tijd kost. Maar ik mis het dan zo erg, dat ik na een week weer terug ben in de sportschool.’
De dag van de wedstrijd
Op 15 of 16 oktober (dag wordt nog bepaald) is het zover. Dan vindt het NSK powerliften plaats in Delft. Tessa komt uit voor studentenstad Zwolle. De voorwaarde die eraan hangt is dat je in het bezit bent van een studentenlidmaatschap, deze heeft Tessa, namelijk bij On Campus.
Als deelnemer word je deze dag ingedeeld bij ongeveer 12 andere lifters van dezelfde gewichtsklasse. Je begint allereerst met de squat, gevolgd door bankdrukken en je eindigt met de deadlift. Voor iedere oefening heb je drie kansen. Het doel is om een zo hoog mogelijk gewicht te halen bij iedere oefening. Je hoogst getilde gewicht van alle drie de oefeningen bij elkaar op vormt je uiteindelijke score.
Tessa: ‘Ik kijk erg uit naar deze dag. Ik kom zelf uit in de gewichtsklasse -76. Ik schat mijn kansen hoog in, maar ben eigenlijk nog iets te licht (72 kilo op dit moment). Het is namelijk beter om zo hoog mogelijk in je gewichtsklasse te zitten, maar niet zo hoog dat je eroverheen zit. Kennis leert dat hoe zwaarder je bent, hoe makkelijker het is om gewicht te liften.'
En dan de grote vraag: hoe zwaar til je?
Tessa: 'op een wedstrijddag begin je altijd met een gewicht waarvan je zeker weet dat je het haalt. Vervolgens mag je dit met 2,5 kilo, 5 kilo, 7,5 kilo (in stappen van 2,5) verzwaren.
Ik weet nog niet exact met welke gewichten ik start. Ik verwacht het volgende:
Squat start ik op 140 en hoop ik mijn derde beurt 155 kilo neer te zetten. Bankdrukken start ik op 75 en hoop ik mijn laatste beurt 85 kilo te drukken. Goed om te weten: bankdrukken is vaak de moeilijkste oefening om een goed resultaat neer te zetten. Je hebt namelijk onderin een doodmoment. De scheids geeft aan wanneer je weer omhoog mag drukken. Wanneer de scheids je iets langer laat hangen op het dode punt is dit veel zwaarder dan wanneer je direct weer omhoog mag.
Deadlift: hier begin ik rond de 155 kilo en hoop ik met 175 te eindigen.
Mijn doel deze dag is vooral genieten. Stiekem hoop ik dat ik in de top drie eindig, maar als ik weet dat ik alles eruit heb gehaald ben ik al erg tevreden.'
Beginnen met powerliften doe je zo
Als je wil beginnen met powerliften dan kan dit best een stap zijn. Tessa’s advies: gewoon doen! Powerliften hoeft absoluut niet duur te zijn. Met een sportschoolabonnement, een schema en iemand die af en toe je techniek controleert kom je al een heel eind. Het belangrijkst is dat je consequent blijft trainen. Schrijf je een keer in voor een beginners wedstrijd, dit zal je motiveren om je doelen te behalen. Het begin is altijd het lastigst. Ik ben zelf ook begonnen met een lege halter die ik amper omhoog kon krijgen. Maar je zult merken dat wanneer je eenmaal die schijven eraan hangt je niet meer wil stoppen!
Wij blijven Tessa volgen tijdens haar deelname aan het NSK. Benieuwd waar zij gaat eindigen? Volg ons dan op social media @OnCampusZwolle op Facebook en Instagram. Tessa volgen? Instagram: @tessaophoff